Den bästa motionsformen är den motion som blir av. För att hitta den sport som kommer hjälpa dig till ett mer hälsosamt liv ska du satsa på den aktivitet som du verkligen gillar. Det är också viktigt att den fungerar med ditt vardagsliv och din energinivå.

Vad tycker du om?

Först måste du fråga dig vilken sportaktivitet som du verkligen gillar. Utgå inte från vad som är mest effektivt, kommer förbränna flest kalorier eller vad andra tycker att du ska testa. Tänk tillbaka i ditt liv: finns det någon aktivitet som du älskade i skolan eller en sport som du alltid velat testa? För det andra måste du tänka igenom vad som är rimligt och vad som kan bli av. Hur spännande det än verkar med bergsklättring, så förutsätter det att du dels har muskler för det, dels att det finns en klubb i din stad. Om det finns en klätterklubb ska du både anmäla dig dit och samtidigt börjat träna upp kondition och muskler. Geografi påverkar också mycket, i alla fall om du inte har bil. Det är mycket lättare att börja på ett gym om det ligger 500 meter från bostaden, än om du måste köra 20 minuter eller åka buss. Om ditt mål primärt är att må bättre fysiskt kan du se var närmsta fitnesscenter finns. Börja också att läsa träningstidningar som Aktiv Träning, så får du mycket inspiration.

Gruppträning

Att börja med någon slags gruppträning, som gympa eller innebandy, en gång i veckan är ett bra sätt för att träningen verkligen ska bli av. Dels har du betalat för det, dels så förväntar sig andra att du ska dyka upp. Sedan är det ofta roligare att träna tillsammans med andra, särskilt om du är extrovert. På de flesta gym finns det också gruppträningar att anmäla sig till. Genom att delta i samma gruppträning varje vecka kan du också lära känna nya människor.

Du gillar att promenera

Ska sanningen fram så gillar du att bara promenera. Ta långa promenader med hunden eller en vän. Även det fungerar som motion. Det kan vara klokt att du utmanar dig lite på promenaderna för att få bättre kondition och mer muskler. Börja gå lite snabbare, powerwalka ett par gånger i veckan. Variera mellan vanliga promenader på 3–5 kilometer och riktigt långa promenader på 10–15 kilometer. Om du går lika långt varje dag kommer din kropp att vänja sig med det och det ger inte samma effekt. Köp stavar eller viktväst, så utmanar du också kroppen mer.