Löpning är både en rolig, effektiv och enkel aktivitet. Du kan utföra den varsomhelst och du måste inte ha någon dyr utrustning. Börja löp och förbättra din hälsa och kondition.

Billig sport

Löpning är ingen dyr utrustningssport. Alla kan börja med löpning, oavsett hur plånboken ser ut eller var de bor. Du behöver bara sportskor, joggingbyxor och en skön topp. Den viktigaste utrustningen är skorna. Om du har möjlighet bör du gå till en sportaffär och be dem om hjälp att hitta de rätta skorna för din kropp. Särskilt om du brukar få ont i fötter, knän eller höfter, eller om du har platta fötter eller mycket höga fotvalv. Det kan också vara klokt att investera i bättre löpskor om du är överviktig, då det tar ett tag innan midjan krymper. De extra kilona kommer att påverka dina leder. Men om du är överviktig är det än viktigare att börja, så låt det inte påverka dig. Om du kommer löpa i mörker eller skymning, vilket så gott som alla svenska löpare gör under hösten och vintern, så ska du också ha en reflexväst. En vanlig reflexväst fungerar utmärkt i början. Vid inköp av nya sportkläder så ska du köpa jacka, tröja och tights med påsydda reflexer. Du kan också köpa en pannlampa.

Sätt igång försiktigt

För att bli en god löpare måste du tänka och träna långsiktigt. Om du inte är i form alls börjar du med att promenera. Efter ett tag ökar du takt och längd, men gör det inte samtidigt. På vissa promenader väljer du att gå lite snabbare, och andra promenader fokuserar du på att gå längre. Efter ett tag kan du börja löpa. I början kan du besluta dig för att löpa en minut i taget. Det finns både låtar och podcast att ladda ner som kan hjälpa dig med tidsrytmen. Då behöver du inte ta tid med mobilen eller kolla klockan.

Blodomloppet

För att ha ett konkret mål med din löpning kan du anmäla dig till Blodomloppet, där både män och kvinnor kan delta. Välj mellan 5 eller 10 kilometer. Att ha ett mål att arbeta mot är ett smart sätt för att träningen verkligen ska bli av. De flesta som deltar i löplopp brukar sedan bli lite ”löpbitna”. Ett lopp handlar om så mycket mer än att bara jogga en sträcka: det är en folkfest med musik och PT:s som hjälper dig med uppvärmningen. Ofta ingår det fika eller snack för alla deltagare efter att de kommit i mål, förutom en snygg medalj. Många gånger är det både roligare och lättare att anmäla sig tillsammans med en kompis eller arbetslaget. Då har du en eller flera personer som du är ansvarig inför. De behöver att du verkligen genomför loppet, vilket också kommer hjälpa dig att ta träningen på allvar.