Ridning är en av Sveriges största idrotter. Idag finns det faktiskt fler hästar än kor i vårt land. Är det dyrt att börja rida? Vilken utrustning behöver du?

Börja på ridskola

Det vanligaste sättet att lära sig rida är genom att börja på ridskola. Det finns ridskolor i alla Sveriges kommuner, så alla har i teorin tillgång till ett stall. När du ska börja med ridning är det två kostnader att ta i beaktning: ridlektionerna och utrustningen. Ridlektionskostnaderna skiljer sig åt mellan ridklubb och ridklubb. Det är dock en tämligen dyr sport. Bäst är det att betala för en hel termin i taget, så blir det billigare. Kontakta din lokala ridklubb. Alla klubbar erbjuder nybörjarlektioner för både barn och vuxna.

Din utrustning

Att ridsport kostar pengar och kräver mycket utrustning är välkänt, men som nybörjare behöver du inget annat än byxor som inte är hala och skor med klack. Du kan låna både ridhjälm och säkerhetsväst på ridskolan. Så hinner du testa på sporten och se om det är något som passar dig. Om du sedan vill fortsätta att rida köper du egen hjälm, ridbyxor och ridstövlar eller ridskor. Byxor och skor kan du köpa begagnade, men hjälmen ska helst vara ny.