Hälsa är så mycket mer än bara vikt. Det handlar om att ha mer energi under dagen och orka göra roliga saker. Vill du leva ett mer hälsosamt liv ska du satsa på roliga aktiviteter, gärna utomhus. Då kommer hälsan på köpet.

Summan av våra vanor

Vi är summan av våra vanor. Om du sitter i soffan tre timmar varje kväll med tv:n eller surfplattan framför dig, så kommer det både påverka hur du mår och vad du verkligen gör i livet. Det är därför som det är så viktigt att satsa på hälsosamma vanor. Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Börja med en vana i taget, som att röra dig ett visst antal steg varje dag eller promenera minst två kilometer varje kväll. Det bästa många svenskar kan göra är helt enkelt att resa sig upp från soffan och göra något annat.

Ät hälsosamt

Satsa också på att äta bra, varierad och näringsrik mat. Enklast är det att utgå från Livsmedelsverkets tallriksmodell, istället för att banta med olika dieter. Om du behöver gå ner i vikt börjar du med att lägga upp grönsaker på halva tallriken, så kommer midjemåttet förändras över tid. Ät minst 500 gram grönskar och frukt varje dag, så kommer kroppen må bra.