Att må bra är en önskan som många strävar efter. Färre vet varför det är bra för kroppen och den psykiska hälsan att träna och vistas utomhus. Olika typer av sport och idrott aktiverar kroppen, vilket ger påverkan på flera olika sätt. Utöver fysisk styrka, ork och kroppsform har träning även effekt på den psykisk hälsan. På samma sätt har naturen stor påverkan på det mentala och psykiska måendet. Att odla sina egna växter bidrar till fysisk aktivitet och med hjälp av frön och växter från flo-rea.com skapas kreativa och vackra naturmiljöer.

 

Så skapas en trädgård att trivas i

 

Det går att odla och njuta av växter oavsett om utrymmet som erbjuds är en balkong, liten uteplats eller större trädgård. Plantor, lök och frön från flo-rea.com kan växa i krukor, rabatter och växthus. Fundera gärna på de möjligheter som finns och se över vilka produkter som finns att köpa hos flo-rea.com. Perenner återkommer år efter år och behöver inte lika mycket skötsel som andra växter. Små frön behöver sås och vattnas innan de växer till sig och kan ge skörd. På hösten planteras vårblommande lökar. Via onlinebutiken flo-rea.com kan allt beställas och levereras hem när inspirationen slår till.

Hur måendet påverkas av naturen

Naturupplevelser används ofta i rehabiliteringen av personer med psykisk ohälsa. Den erbjuder frisk luft, sol och en vacker miljö att vistas i. Naturen bidrar till att pulsen sänks och ändrar balansen mellan lugn och stresshormoner. Allt detta kan användas till fördel för en bättre hälsa. Odlingarna blir något att pyssla om, följa under lång tid och glädjas av. Tillsammans med fysisk aktivitet i naturmiljöer blir detta en bra kombination med mycket potential att ta vara på.

Hur naturen kan användas för sport och idrott

Många träningsformer utförs utomhus, men långt ifrån alla är förlagda till naturområden. Skog, ängar, vatten och trädgårdar är därför bra att ha i åtanke. Klassiska natursporter är orientering, ridning, löpning, terrängcykling och klassiska promenader i valfri takt. Även yoga och kampsporter utövas ibland i naturen. Även om andra sporter oftare utövas på utomhusanläggningar eller inomhus, kan flera av dessa också testas utomhus. Förutom växter kan en trädgård även utrustas med träningsredskap och iordningställda ytor för aktivitet. Fundera gärna på hur platsen skulle kunna användas och hur miljön där skulle kunna förbättras för fysisk aktivitet på begränsad yta. Förslag är hinderbanor, studsmatta, bollnät, utegym, hopprep och hantlar. Att arbeta med kroppen utan redskap är kanske det allra enklaste och det kan göras överallt. Kanske finns det även möjlighet att ta ut en musikanläggning i trädgården.

Arbeta fysiskt i trädgården

Ett ordentligt arbetspass i trädgården bidrar till fysisk aktivitet och hälsa. Musklerna får användas och pulsen kan gå upp vid ansträngande fysiskt arbete. Om arbetspasset håller en viss intensitet och tid kommer det ha liknande påverkan på kroppen som ett enklare träningspass. Skaffa en bra spade, ställ undan gräsklipparen och sätt igång. Med hjälp av sortimentet hos flo-rea.com är det lätt att låta sig inspireras och hitta nya möjligheter.

Sport