SportutrustningSportutrustning

Idrott och hälsaIdrott och hälsa

Börja med löpning

Löpning är både en rolig, effektiv och enkel aktivitet. Du kan utföra den varsomhelst och du måste inte ha någon dyr utrustning. Börja löp och förbättra din hälsa och kondition.

Billig sport

Löpning är ingen dyr utrustningssport. Alla kan börja med löpning, oavsett hur plånboken ser ut eller var de bor. Du behöver bara sportskor, joggingbyxor och en skön topp. Den viktigaste utrustningen är skorna. Om du har möjlighet bör du gå till en sportaffär och be dem om hjälp att hitta de rätta skorna för din kropp. Särskilt om du brukar få ont i fötter, knän eller höfter, eller om du har platta fötter eller mycket höga fotvalv. Det kan också vara klokt att investera i bättre löpskor om du är överviktig, då det tar ett tag innan midjan krymper. De extra kilona kommer att påverka dina leder. Men om du är överviktig är det än viktigare att börja, så låt det inte påverka dig. Om du kommer löpa i mörker eller skymning, vilket så gott som alla svenska löpare gör under hösten och vintern, så ska du också ha en reflexväst. En vanlig reflexväst fungerar utmärkt i början. Vid inköp av nya sportkläder så ska du köpa jacka, tröja och tights med påsydda reflexer. Du kan också köpa en pannlampa.

Sätt igång försiktigt

För att bli en god löpare måste du tänka och träna långsiktigt. Om du inte är i form alls börjar du med att promenera. Efter ett tag ökar du takt och längd, men gör det inte samtidigt. På vissa promenader väljer du att gå lite snabbare, och andra promenader fokuserar du på att gå längre. Efter ett tag kan du börja löpa. I början kan du besluta dig för att löpa en minut i taget. Det finns både låtar och podcast att ladda ner som kan hjälpa dig med tidsrytmen. Då behöver du inte ta tid med mobilen eller kolla klockan.

Blodomloppet

För att ha ett konkret mål med din löpning kan du anmäla dig till Blodomloppet, där både män och kvinnor kan delta. Välj mellan 5 eller 10 kilometer. Att ha ett mål att arbeta mot är ett smart sätt för att träningen verkligen ska bli av. De flesta som deltar i löplopp brukar sedan bli lite ”löpbitna”. Ett lopp handlar om så mycket mer än att bara jogga en sträcka: det är en folkfest med musik och PT:s som hjälper dig med uppvärmningen. Ofta ingår det fika eller snack för alla deltagare efter att de kommit i mål, förutom en snygg medalj. Många gånger är det både roligare och lättare att anmäla sig tillsammans med en kompis eller arbetslaget. Då har du en eller flera personer som du är ansvarig inför. De behöver att du verkligen genomför loppet, vilket också kommer hjälpa dig att ta träningen på allvar.

Hitta din bästa motionsform

Den bästa motionsformen är den motion som blir av. För att hitta den sport som kommer hjälpa dig till ett mer hälsosamt liv ska du satsa på den aktivitet som du verkligen gillar. Det är också viktigt att den fungerar med ditt vardagsliv och din energinivå.

Vad tycker du om?

Först måste du fråga dig vilken sportaktivitet som du verkligen gillar. Utgå inte från vad som är mest effektivt, kommer förbränna flest kalorier eller vad andra tycker att du ska testa. Tänk tillbaka i ditt liv: finns det någon aktivitet som du älskade i skolan eller en sport som du alltid velat testa? För det andra måste du tänka igenom vad som är rimligt och vad som kan bli av. Hur spännande det än verkar med bergsklättring, så förutsätter det att du dels har muskler för det, dels att det finns en klubb i din stad. Om det finns en klätterklubb ska du både anmäla dig dit och samtidigt börjat träna upp kondition och muskler. Geografi påverkar också mycket, i alla fall om du inte har bil. Det är mycket lättare att börja på ett gym om det ligger 500 meter från bostaden, än om du måste köra 20 minuter eller åka buss. Om ditt mål primärt är att må bättre fysiskt kan du se var närmsta fitnesscenter finns. Börja också att läsa träningstidningar som Aktiv Träning, så får du mycket inspiration.

Gruppträning

Att börja med någon slags gruppträning, som gympa eller innebandy, en gång i veckan är ett bra sätt för att träningen verkligen ska bli av. Dels har du betalat för det, dels så förväntar sig andra att du ska dyka upp. Sedan är det ofta roligare att träna tillsammans med andra, särskilt om du är extrovert. På de flesta gym finns det också gruppträningar att anmäla sig till. Genom att delta i samma gruppträning varje vecka kan du också lära känna nya människor.

Du gillar att promenera

Ska sanningen fram så gillar du att bara promenera. Ta långa promenader med hunden eller en vän. Även det fungerar som motion. Det kan vara klokt att du utmanar dig lite på promenaderna för att få bättre kondition och mer muskler. Börja gå lite snabbare, powerwalka ett par gånger i veckan. Variera mellan vanliga promenader på 3–5 kilometer och riktigt långa promenader på 10–15 kilometer. Om du går lika långt varje dag kommer din kropp att vänja sig med det och det ger inte samma effekt. Köp stavar eller viktväst, så utmanar du också kroppen mer.

Vasaloppet – både på vintern och sommaren

När vi hör ordet Vasaloppet tänker vi automatiskt på skidloppet i början av mars som går av stapeln varje år. Men idag finns det olika lopp att välja mellan: skidor, löpning och cykel. Vasaloppsleden är också en bra vandringsled.

Vasaloppet på skidor

För många svenskar står de nio milen mellan Sälen och Mora på listan över saker som de vill göra i alla fall en gång i livet. Och det är många som genomför drömmen. Idag kan du också välja en kortare sträcka, om nio mil känns för långt. Det är tusentals svenskar, och utlänningar, som varje år klarar av att skida sträckan, för att sedan få en välförtjänt medalj.

Spring eller cykla Vasaloppet

Om du gillar att löpa kan du välja att löpa Vasaloppet. Det är en riktig utmaning och du behöver träna mycket innan. Samtidigt får du uppleva den svenska naturen på nära håll och verkligen ”njuta” av grönskan. Du kan också cykla Vasaloppet. Då ska du se till att du har en bra cykel som håller för terrängen. Löp- och cykelloppen sker under sommaren.

Vandra Vasaloppet

Det är många som njuter av Vasaloppet hemifrån soffan. Efter ett tag känner man igenom de olika platserna som deltagare åker förbi. Om du inte vill genomföra Vasaloppet på skidor, så är det sommartid en fin led att vandra. Under vägen finns det stugor att övernatta i. Du går också hela tiden relativt nära bebyggelse, så det passar också dig som inte är en van vandrare. Det går också bra att cykla leden och du kan hyra cykel på plats. Att vandra eller cykla Vasaloppet är en fin familjesemester som ger många roliga minnen. Och inspiration att klara loppet på skidor.

Är det dyrt att börja rida?

Ridning är en av Sveriges största idrotter. Idag finns det faktiskt fler hästar än kor i vårt land. Är det dyrt att börja rida? Vilken utrustning behöver du?

Börja på ridskola

Det vanligaste sättet att lära sig rida är genom att börja på ridskola. Det finns ridskolor i alla Sveriges kommuner, så alla har i teorin tillgång till ett stall. När du ska börja med ridning är det två kostnader att ta i beaktning: ridlektionerna och utrustningen. Ridlektionskostnaderna skiljer sig åt mellan ridklubb och ridklubb. Det är dock en tämligen dyr sport. Bäst är det att betala för en hel termin i taget, så blir det billigare. Kontakta din lokala ridklubb. Alla klubbar erbjuder nybörjarlektioner för både barn och vuxna.

Din utrustning

Att ridsport kostar pengar och kräver mycket utrustning är välkänt, men som nybörjare behöver du inget annat än byxor som inte är hala och skor med klack. Du kan låna både ridhjälm och säkerhetsväst på ridskolan. Så hinner du testa på sporten och se om det är något som passar dig. Om du sedan vill fortsätta att rida köper du egen hjälm, ridbyxor och ridstövlar eller ridskor. Byxor och skor kan du köpa begagnade, men hjälmen ska helst vara ny.

Bra skor

Oavsett vilken aktivitet som du håller på med så är det viktigt att du använder bra skor. Investera i sköna sportskor, så kommer du både få bättre grepp och kunna utföra din sport väl, samtidigt som du också skyddar rygg och knän.

Skor som passar dina fötter

Det finns några sporter där du inte använder skor, som simning. Men i så gott som alla sporter använder du dina ben och därför är det viktigt att dina skor sitter bra på fötterna och tar diverse stötar. Gå till en sportaffär och testa flera skor. Utgå från formen, inte färgen, även om det är roligt och inspirerade med snygga skor. Om du är osäker ber du personalen om hjälp. Många har utbildning på att anpassa skor till fötter. Rätt löparskor kan göra stor skillnad

Sportskor – till allt?

Kan du då bara köpa ett par sportskor och använda dem till allt? Nja, idag är allt specialiserat. Om du löper trail behöver du särskilda skor som ger dig bra grepp i skogen. Om du spelar innebandy behöver du innesportskor. Vissa sporter, som ridning och fotboll kräver särskilda skor. Det är främst om du bara promenerar och joggar lite grann som vanliga ”sportskor” fungerar bra.

Vardagsmotion

För att må bra behöver du röra på dig. Bland det viktigaste för att förbättra din hälsa är att du är mer aktiv under dagen. Försök att ta minst 10 000 steg om dagen, så investerar du i din hälsa.

Mer rörelse i vardagen

Vardagsmotion handlar om mer rörelse i vardagen: cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen och att parkera bilen längst bort på parkeringen. Forskning visar att det inte räcker att träna på gym en timme om dagen för att du ska må bra, än viktigare är faktiskt att du rör på dig ”hela tiden”. Idag är det många som har stillasittande jobb, vilket medför mer övervikt och vällevnadssjukdomar. Genom att ställa dig upp flera gånger i timman och gå lite grann, så reducerar du risken för många sjukdomar och även extra kilon.

Förbättra din hälsa

Genom att röra dig mer och läsa träningstidningar som iForm kommer du förbättra din hälsa. Se över din vardag och leta efter möjligheter till mer rörelse. Kan du gå eller cykla till jobbet istället för att ta bilen? Om du åker kollektivtrafik kan du hoppa av en busstation längre bort för att få mer aktivitet innan arbetsdagen. Det är inget magiskt med 10 000 steg om dagen, men det är ett bra riktmärke. Du har en stegräknare på din mobil som du enkelt kan använda. Den är igång hela tiden, så du kan redan nu titta på den och se hur mycket som du rör på dig. Om du ligger på ungefär 5000 steg om dagen kan du ha som mål att gå 6000 steg om dagen de närmste veckorna. Sedan ökar du på tills du kommer upp till 10 000 steg.

Hälsosam livsstil

Hälsa är så mycket mer än bara vikt. Det handlar om att ha mer energi under dagen och orka göra roliga saker. Vill du leva ett mer hälsosamt liv ska du satsa på roliga aktiviteter, gärna utomhus. Då kommer hälsan på köpet.

Summan av våra vanor

Vi är summan av våra vanor. Om du sitter i soffan tre timmar varje kväll med tv:n eller surfplattan framför dig, så kommer det både påverka hur du mår och vad du verkligen gör i livet. Det är därför som det är så viktigt att satsa på hälsosamma vanor. Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Börja med en vana i taget, som att röra dig ett visst antal steg varje dag eller promenera minst två kilometer varje kväll. Det bästa många svenskar kan göra är helt enkelt att resa sig upp från soffan och göra något annat.

Ät hälsosamt

Satsa också på att äta bra, varierad och näringsrik mat. Enklast är det att utgå från Livsmedelsverkets tallriksmodell, istället för att banta med olika dieter. Om du behöver gå ner i vikt börjar du med att lägga upp grönsaker på halva tallriken, så kommer midjemåttet förändras över tid. Ät minst 500 gram grönskar och frukt varje dag, så kommer kroppen må bra.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

goldfeeling.se – Allt om sport och träninggoldfeeling.se – Allt om sport och träning