Tågsurfing

Hört talas om tågsurfing? Det hade inte jag förren idag.

mafkezen

Det är egentligen precis vad det låter som. Surfning på tåg. Antingen att man klättrar upp taket innan avfärd utifrån peronger eller att man i farten klättrar ut genom ett fönster och vidare upp på taket. Beroende på hur fort tåget går ser utmaningarna olika ut. I Tyskland, där “sporten” är relativt populär, går tågen oftast så pass fort att det räcker med att sitta fastspänd på taket. I Sydafrika, där “sporten” också är populär, går tågen ibland inte lika fort och där är utmaningarna att röra sig på tågets tak och undvika faror så som taket på tunnlar och elledningar. Aktiviteten är olaglig i de flesta länder men utövas ändå. Det är främst ungdomar eller unga vuxna som sysslar med detta nöje.

Det är tyvärr vanligt att “tågsurfare” drabbas av olyckor. Vanliga olyckor som sker är kollisioner med tunnlar och viadukter, skador när man klättrar på eller av taket, skador när folk krossas mellan peronger och tåg, skador när folk ramlar av tåget och ibland blir överkörda eller elchocker av elledningar, strömskenor eller kontaktledningar. Som du hör är “sporten” inte direkt riskfri (vem trodde det?) och det finns anledningar till att utövandet är olagligt.

En avart av “sporten” är vad folk gjort på spårvagnarna i Göteborg, där de står längst bak på vagnen och åker med några stationer.

Vi på Goldfeeling har aldrig testat tågsurfing och vi uppmanar ingen att göra det heller. Men det hade varit fett coolt att pröva på 😉 ….

gezellig

I vissa länder har tågsurfing gått överstyr 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*