Dykning

Jag har bara dykt en gång i mitt liv. Det var utanför en liten stad i Thailand. Vi åkte ut ganska långt med en båt och några dykinstruktörer. De hade ett alldeles speciellt ställe som de ofta åkte till. Dit ville de ta oss.

Medan jag funderar över hur djupt det måste vara där vid åkte ser jag en spetsig sten som sticker upp över ytan en bit bort, bara någon meter hög. Det var här vi skulle dyka. Stenen som stack upp såg ut som toppen av ett berg, och precis så var det. När vi kom under ytan uppenbarade sig en helt annan värld. Ett enormt berg under havet med växter och djur jag aldrig trodde jag skulle se svajade och simmade runt omkring det.

Jag förstår att alla som bara dykt en gång antagligen inte kan tänka sig att det kan bli bättre. ”Det var helt fantastiskt, så mycket fiskar och växter. Jag rekommenderar verkligen att dyka i Thailand”. Men även jag måste stämma in i denna sång. Det var verkligen helt otroligt. När stim av färgglada fiskar kommer emot en som ett krympande rum i något som känns som en förskönad skräckfilmsversion, kan man inte annat än fundera på om det kan bli bättre. Att flyta omkring runt detta berg i sådan djup tystnad, endast ens egen andning hörs, var overkligt.

Att dyka kan verka läskigt. Det förstår jag sannerligen. All den vikt av vattnet över en, att förlita sig på en tub med luft och mycket annat är inte direkt lockande. Men med professionella dykinstruktörer, som vi hade, kan vem som helst dyka. Det vill säga om man har alla fysiska krav som krävs, vilka inte är direkt många. Vissa sjukdomar och liknande kan dock skapa problem.

Har du chansen att dyka i ett landskap där undervattenlivet är liknande det är i Thailand, ta chansen. Du kommer inte att ångra dig.

fiskstim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*