Din ultimata guide till topptursåkning

Fjellpuls

Skidbestigning, randonnée eller kort och gott: topptur. Ja, kärt barn har många namn. Men vad innebär det egentligen? Att man ger sig ut på en topp, förslagsvis en bergstopp, gård det räkna ut om man bara analyserar namnet. Uppfattningen om vad en tur är kan dock variera. En sak är dock säker, det innebär en utflykt där inte ingår skidåkning i pistade backar.

Utrustningen man behöver skiljer sig en hel del från den klassiska uppsättningen av skidor, stavar och pjäxor som används i den alpina slalomåkningen. Skidorna i sig är inte så annorlunda, de är bara lite lättare tyngdmässigt och lite bredare. Skillnaden är till och med så liten att du kan använda vanliga slalomskidor, dock är det inte att rekommendera för längre turer.

En topptursskidas bindning är däremot lite annorlunda jämfört med dem för slalom. Bindningen är fast i tån men lös i hälen, detta är för att du ska kunna gå lätt i uppförsbackarna. När du ska åka nedför så låser du helt enkelt fast bindningen och allt funkar som i vanlig utförsåkning. En vanlig slalombindning är inget att föredra.

Pjäxan för toppturer är även den lite speciell. Den är ledad och även lite mjukare än vanligt. Under pjäxan finns oftast gummi och en skåra för att fästa stegjärn. Många erfarna åkare tipsar om att det funkar även med vanliga slalompjäxor, men inte på några längre turer.

Det sista speciella man behöver ha i sin utrustning är stighudar som fästs under skidorna. De gör att du inte åker neråt när du vill uppåt, de underlättar alltså fästet. Utan dem är det smått omöjligt att ta sig upp på en bergstopp. Stighudarna är ungefär lika breda som skidan.

Experterna anser att speciella stavar inte är ett måste, men det underlättar. Vill man ha bättre stavar ska man titta på ett par med lite bredare truga på.

Allt material du kan tänkas behöva på nästa topptur kan köpas hos Fjellpuls.se. Hoppas den här guiden har varit till hjälp och stort lycka till på din nästa tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*